Інтелектуальна система керування компенсаційними пристроями в електроенергетичній системі гірничозбагачувального підприємства (Інформатика. Культура. Техніка, 2025)
Сучасні гірничозбагачувальні підприємства характеризуються високою енергоємністю технологічних процесів,значною кількістю електроприводів з нелінійним типом навантаження. Разом з цим до промислових підприємств ставлятьсявимоги по необхідності підтримання належної якості електроенергії у внутрішній системі електропостачання. Одним ізключових завдань у цьому контексті є ефективне керування перетіканнями реактивної потужності, що дозволяє зменшитивтрати електроенергії, оптимізувати режими роботи обладнання та підвищити надійність всіх ланок електроенергетичноїсистеми підприємства. Традиційні системи компенсації, що базуються на статичних налаштуваннях або локальнихалгоритмах, не завжди забезпечує ефективність за умов змінного навантаження та коливань технологічних процесів та частоне враховують змінні режими навантаження та мають обмежені можливості до адаптації. У роботі запропоновано підхід доінтелектуального керування джерелами реактивної потужності, що базується на інтеграції синхронних двигунів таконденсаторних батарей у єдину централізовану інтелектуальну систему керування. Проаналізовано добові та річні даніобсягів споживання електричної енергії споживачами підстанцій підприємства. Запропоновано інноваційний підхід допокращення енергетичної ефективності. Встановлено оптимальні умови використання синхронних двигунів таконденсаторних батарей. Модель базується на інтеграції сучасних технологій моніторингу та аналізу даних, що дозволяєадаптуватися до динамічних змін навантаження та оперативно коригувати параметри системи компенсації. Дослідженняоцінює вплив розроблених методів на стабільність роботи енергосистеми підприємства та економічну складовувпровадження запропонованих рішень. Основою розробленого підходу є застосування адаптивних алгоритмів, яківраховують коливання навантаження, параметри якості електроенергії та їх технологічні параметри для раціоналізаціїпроцесу компенсації. Особливістю системи є використання механізмів регулювання на основі адаптивного алгоритму, щозабезпечує гнучке керування реактивними потоками в умовах швидкозмінних виробничих процесів. Це дозволяє знизитикількість зайвих перемикань обладнання, продовжити термін його роботи, зменшити ймовірність виникнення аварійнихрежимів та підвищити енергоефективність роботи всієї електроенергетичної системи підприємства. Отримані результатипоказують перспективність запропонованих рішень по компенсації реактивної потужності для підвищенняенергоефективності виробництва. Таким чином, розроблена інтелектуальна система керування компенсаційнимипристроями може стати основою для створення «розумних» енергетичних підсистем на базі промислових підприємств, щовідповідає сучасним тенденціям розвитку Smart Grid та цифровізації енергетики.
Keywords: реактивна потужність; інтелектуальне керування; синхронні двигуни; конденсаторні батареї; гірничозбагачувальне підприємство; енергоефективність