Цифрова трансформація тваринництва: впровадження нових та перспективних технологій із використанням штучного інтелекту (Інформатика. Культура. Техніка, 2025)
Оцінка добробуту сільськогосподарських тварин становить ключовий елемент системи моніторингу їхнього фізіологічного стану, продуктивності, а також своєчасного виявлення патологічних змін, травм та стресових факторів, що можуть призвести до погіршення здоров’я. Вона водночас набуває вагомого соціально-економічного значення, оскільки зростаючий споживчий попит на продукти, отримані за умов гуманного ставлення до тварин, зумовлює її інтеграцію у сучасні маркетингові стратегії агропромислового комплексу. Традиційні підходи до оцінювання добробуту, що здебільшого реалізуються шляхом візуальних спостережень та експертної оцінки ветеринарних спеціалістів, характеризуються суб’єктивністю, високою трудомісткістю та потребою у спеціалізованій підготовці. Натомість останні досягнення у сфері дистанційного зондування, технологій комп’ютерного зору та штучного інтелекту зумовили розроблення інноваційних біометричних систем, здатних забезпечувати отримання об’єктивних фізіологічних параметрів, безпосередньо пов’язаних із добробутом сільськогосподарських тварин і птиці.
Keywords: добробут тварин; моніторинг здоров’я; візуальний огляд; комп’ютерний зір; штучний інтелект (ШІ); біометрія худоби; агропромисловий комплекс