Метод реалізації комплексної модульної системи аналізу інформаційних джерел (Інформатика. Культура. Техніка, 2025)
У даних тезах представлено метод побудови модульної інформаційної системи для збору, обробки та аналізу текстових повідомлень з відкритих джерел, зокрема Telegram-каналів. Система поєднує процедури очищення й нормалізації тексту з розрахунком метрик: Cosine Similarity, часо-семантичного впливу (TSI), класифікації ворожої риторики, кластеризації та побудови графа взаємозв’язків. Для забезпечення стійкості використано асинхронний обробник із чергою повідомлень та шаблон Circuit Breaker. TSI дозволяє виявляти міжканальний вплив навіть за низької лексичної схожості, тоді як модуль ворожої мови аналізує риторику на рівні повідомлень і джерел. Система формує автоматичні висновки для кожного каналу та підтримує візуалізацію результатів, що підвищує швидкість і зручність аналітики. Розроблене рішення має прикладне значення для OSINT, інформаційної безпеки та дослідницьких завдань.
Keywords: Timed Semantic Influence; косинусна подібність; ворожа мова; кластеризація джерел; граф інформаційного впливу; автоматизований збір даних