(untitled) (Інформатика. Культура. Техніка, 2025)
У роботі показані результати експериментальних досліджень показників якості електроенергії в системіелектропостачання підземного залізорудного рудника при плануванні розробки розумної електромережі. Вимірюванняпроводилися спеціалізованим обладнанням у точках електромережі з рівнями напруги 6 і 0,4 кВ. Проаналізовано ключовіпоказники якості електроенергії, як-то відхилення напруги, сумарний коефіцієнт гармонічних спотворень струму й напруги,а також відхилення частоти. Встановлено, що в мережі 6 кВ падіння напруги знаходиться в межах гранично допустимогорівня (+/-10 %). У частині електромережі з рівнем напруги 0,4 кВ виникають критичні відхилення напруги, які перевищуютьстандартизовану межу. Сумарний коефіцієнт гармонічних спотворень напруги та струму, а також частота тут знаходяться вмежах норми. На основі отриманих даних виявлено системний характер проблем з якістю напруги у віддалених від поверхнівузлах системи електропостачання підземного рудника. Це вимагає потребує виконання детального технічного аудиту станукабельних ліній, трансформаторів, а також оцінки можливості застосування спеціалізованих засобів компенсації падіньнапруги (наприклад, динамічних відновлювачів напруги, статичних компенсаторів тощо). Такі заходи є необхідними длязабезпечення стабільного та надійного електропостачання в умовах розбудови розумної електромережі підземногозалізорудного підприємства, що має ключове значення для забезпечення надійного електропостачання підземнихелектроприймачів та поліпшення конкурентоспроможності гірничорудного виробництва