(untitled) (Інформатика. Культура. Техніка, 2025)
У даних тезах описано етапи програмної реалізації програмної системи для виявлення шахрайських транзакцій за допомогою технологій машинного навчання та штучного інтелекту. Опис етапів програмної реалізації даної системи містить у собі: аналіз аналогічних програмних систем, проектування архітектури програмної системи, порівняння алгоритмів машинного навчання та вибір найбільш ефективного або ефективних, навчання та тестування моделі, вибір стеку технологій для програмної реалізації, а також основні кроки програмної реалізації. Етап «аналіз аналогічних програмних систем» містить детальний опис метрик, характеристик та особливостей на які варто звернути увагу для реалізації подібної системи. Даний етап допомагає виявити сильні та слабкі сторони аналогічних систем. Етап «проектування архітектури програмної системи» містить опис проектування архітектури програмної системи з обґрунтуванням ефективності даної архітектури. Етап «порівняння алгоритмів машинного навчання та вибір найбільш ефективного або ефективних» містить опис існуючих метрик ефективності моделей машинного навчання, а також найважливіших метрик ефективності саме для тих моделей, які призначені для виявлення шахрайських транзакцій. Етап «навчання та тестування моделі» містить опис підготовки набору даних до навчання моделі, проектування моделі машинного навчання, навчання моделі, а також її тестування. Етап «вибір стеку технологій для програмної реалізації» містить опис вибору стеку технологій для програмної реалізації програмної системи для виявлення шахрайських транзакцій з обґрунтуванням того, чому був обраний саме цей стек технологій. Етап «основні кроки програмної реалізації» містить опис основних кроків програмної реалізації подібної програмної системи. Проектування та програмна реалізація програмної системи для виявлення шахрайських транзакцій є актуальною на сьогоднішній день, оскільки є актуальною проблема шахрайства у транзакціях та адаптації шахраїв до вже існуючих програмних систем, які призначені для протидії шахрайству у транзакціях. Метою написання даних тез є опис етапів програмної реалізації системи для виявлення шахрайських транзакцій за допомогою технологій машинного навчання та штучного інтелекту, яка порівняла б у собі сильні сторони вже існуючих аналогічних систем та мінімізувала б їх недоліки. Також, тези містять опис підготовчих дій без яких розробка програмної системи для виявлення шахрайських транзакцій за допомогою технологій машинного навчання та штучного інтелекту є неможливою.