(untitled) (Інформатика. Культура. Техніка, 2025)
У роботі представлено інтегровану онтологічну модель управління ризиками в бездротових сенсорних мережах (БСМ) промислового призначення, що поєднує три взаємопов’язані модулі: опису мережі, оцінки ризиків та вразливості. На відміну від попередніх рішень, кожен із яких розглядав окремий аспект системи, запропонований підхід реалізує їх взаємодію в межах єдиної багаторівневої онтології. Модель базується на формалізованих математичних залежностях і семантичному описі знань у форматі OWL з логічними правилами SWRL, що забезпечує інтеграцію кількісного аналізу з логічним виведенням Система функціонує за адаптивним циклом «моніторинг – виявлення вразливостей – оцінка ризиків – реагування», де результати аналізу мережевих параметрів у реальному часі впливають на вагові коефіцієнти ризику. Додано коефіцієнт адаптації α(t), який враховує зміни стану вузлів та активність контрзаходів. Приклад моделювання для мережі з 50 вузлів показав зниження інтегрального ризику на 20-25 % після кількох ітерацій адаптації. Практична цінність полягає у можливості впровадження моделі як компонента SCADA- або IoT-платформ для підвищення надійності, гнучкості та безпеки БСМ. Результати дослідження створюють основу для побудови самоналаштовуваних інтелектуальних систем управління сенсорними мережами в умовах промислових ризиків.